Τι σημαίνει η λέξη Δίαιτα.

Τι σημαίνει η λέξη δίαιτα. 


Κάνοντας μια αναζήτηση στο διαδίκτυο με θέμα τη δίαιτα θα βρεθείτε αντιμέτωποι με μια πληθώρα πληροφοριών για θερμίδες, φαγητά παχυντικά και αδυνατιστικά, γρήγορες και θεαματικές, με παράξενα ονόματα, χάπια, τεστ, κρέμες, αλλά πουθενά την σωστή της έννοια. Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από περιοδικά, συνανθρώπους μας  και μη ειδικούς στην επιστήμη της διατροφής με λανθασμένες έννοιες και εικόνες. Δυστυχώς ο βαθμός διαστρέβλωσης της έννοιας της λέξης δίαιτας είναι σχεδόν μη αναστρέψιμος.  Η πιο συνηθισμένη (λανθασμένη)  έννοια της φράσης «κάνω δίαιτα» είναι το αδυνάτισμα, κάτι όμως που απέχει πολύ από αυτό που πραγματικά σημαίνει. Συγχρόνως το μυαλό κατακλύζεται από σκέψεις στέρησης, ταλαιπωρίας, απωθημένων, απέχθειας και πολλές φορές όχι άδικα. Πολλοί έχουν εμπιστευτεί το πρόγραμμα δίαιτας του γείτονα ή ενός μη ειδικού, μια χημική δίαιτα που τους οδήγησε στα όρια της λιποθυμίας ή και τα ξεπέρασαν, που χάσανε τα κιλά (χωρίς να τους νοιάζει τι χάσανε, λίπος ή υγρά, αρκεί να πέφτει η ζυγαριά) και τα ξαναπήραν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με το παραπάνω. «Καλή η δίαιτα, αλλά εγώ φταίω που τα ξαναπήρα» λένε. Φυσικά δεν περνάει ποτέ από το μυαλό πως ο ίδιος ο τρόπος της προσπάθειας ήταν αυτός μπορεί να σε τινάξει σαν ελατήριο από το ένα άκρο στο άλλο. Για συντήρηση, ούτε συζήτηση, και πώς να συντηρήσεις μια χημική ή στερητική δίαιτα, μια ακραία δίαιτα, που δεν σου έμαθε ποτέ να ισορροπείς.


Τι σημαίνει η λέξη δίαιτα και γιατί η χρήση της σε όλα τα παραπάνω παραδείγματα είναι λανθασμένη; Η ρίζες της λέξης αυτής βρίσκονται στην αρχαία Ελληνική γλώσσα και σημαίνει τρόπος ζωής. Δεν αναφέρεται μόνο στη διατροφή μας ή στο αδυνάτισμα, αλλά σε όλη μας την ζωή (εργασία, ύπνος, σύντροφος, κοινωνικό περιβάλλον, φυσικές δραστηριότητες, τόπος διαμονής). Η αρχαία ελληνική λέξη διαιτώμαι σημαίνει ζω κατά ένα ορισμένο τρόπο, διαβιώνω με ένα τρόπο που είναι σωστός και υγιεινός όσον αφορά στον ανθρώπινο οργανισμό και στη ψυχική υγεία. Έτσι λοιπόν δίαιτα δεν είναι απλές, στείρες εντολές, αλλά ο τρόπος που κάνουμε όλα τα πράγματα στην καθημερινότητά μας. Στην διατροφή μας είναι η σχέση που έχουμε με το φαγητό, ο τρόπος που τρεφόμαστε. Αυτός (ο τρόπος), ούτως ή άλλως είναι και η αιτία που παχαίνουμε ή να αδυνατίζουμε ή δημιουργούμε προβλήματα στην  υγεία μας (χοληστερίνη, σάκχαρο, νεφροπάθειες, κ.α.) ή  τα διορθώνουμε. Το θέμα είναι τι θέλει ο καθένας μας. Αν επιλέξουμε ένα σωστό τρόπο (σωστή δίαιτα), το μόνο που χρειάζεται είναι να μας εκφράζει (και ας μην εκφράζει τους άλλους), να μας κάνει να νοιώθουμε όμορφα και να διασφαλίζει την υγεία.

 
Κάπου εδώ έρχεται και η έννοια του διαιτολόγου. Τι είναι ο διαιτολόγος και ποιος ο ρόλος του. Διαιτολόγος έννοια συνυφασμένη με τον «αδυνατιστή». Το γιατί, ξεκινάει από αρκετά παλιότερα τότε που τα ινία της επιστήμης της διατροφής τα χειριζόντουσαν άνθρωποι επικίνδυνοι, χωρίς καμία απολύτως κατάρτιση, χωρίς σπουδές και αποφάσιζαν ένα ωραίο πρωινό πως είναι διαιτολόγοι (ή μήπως κυκλοφορούν ακόμη και σήμερα;).Θέλω να αδυνατίσω και δεν μπορώ, άρα πρέπει να πάω σε ένα διαιτολόγο. Η πραγματικότητα είναι πως το αδυνάτισμα είναι ένα μικρό κομμάτι της ειδικότητας του διαιτολόγου. Οι πραγματικοί και ουσιαστικοί ρόλοι του διαιτολόγου είναι η καθοδήγηση, η ενθάρρυνση, στήριξη, η εκπαίδευση και τελικά η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς, έτσι ώστε ο διαιτώμενος να βρει την δική του δίαιτα (και αυτή τη φορά με την σωστή της έννοια), το δικό του τρόπο διατροφής. Ένα τρόπο που θα τον εκφράζει περισσότερο από πριν, χωρίς καθημερινές στερήσεις και υπερβολές (ποτ και που να υπερβάλουμε είναι πάλι φυσιολογικό) και θα θέλει να τον διατηρήσει για πάντα. Ένα τρόπο που του μειώσει κατακόρυφα τις πιθανότητες για εμφάνιση προβλημάτων στην υγεία ή και βελτιώσει τα ήδη υπάρχοντα. Εύκολο; Όχι. Δύσκολο; Φυσικά. Μα τι καλό κερδήθηκε ποτέ με ευκολία. Δεν υπάρχουν μαγικές σκόνες, τρόποι, τεστ και μηχανήματα (θα τα είχαμε όλοι οι επιστήμονες διαιτολόγοι στα γραφεία μας… αφήνουν απίστευτα κέρδη) που θα αλλάξουμε και τελικά να κερδίσουμε κάτι τόσο μοναδικό όσο η δίαιτά. Μόνο θέληση για αλλαγή, σωστή, συστηματική καθοδήγηση και υπομονή στον εαυτό μας, στα λάθη μας, αυτά είναι που μας κάνουν καλύτερους, δυνατότερους. 

δίαιτα, -αίτης, ἡ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ 
1. τρόπος ζωής: εὐτελὴς δίαιτα = πολύ απλός τρόπος ζωής
2. κατοικία ή τόπος κατοικίας
3. διαιτησία, διάλυση  διαφοράς: ἐπιτρέπω  τὴν δίαιτάν τινι =αναθέτω τη διαιτησία σε κάποιον. v παράγ. διαιτάομαι -ῶμαι.
δίαιτα
1. τρόπος ζωής ως προς τη διατροφή, την ένδυση, τη διαβίωση
2. Τα απαραίτητα για την επιβίωση, γεύμα, τρόφιμα| τρόπος διατροφής, ειδικό πρόγραμμα διατροφής για θεραπευτικούς σκοπούς, δίαιτα ιατρική
3.κατοικία, τόπος διαμονής| φωλιά ζώου Β. διαιτησία, επίλυση διαφορών μεταξύ δύο πλευρών από τρίτο πρόσωπο δικανικός όρος
διαιτάω -ῶ ΡΗΜΑ 
1.διαιτῶμαι ζω με έναν ορισμένο  τρόπο: διαιτῶμαι  ἐπ’ ἀγρῷ  =  ζω στην εξοχή.
2. γίνομαι κριτής ή διαιτητής, διαιτητεύω: διαιτῶ δίαιταν = είμαι κριτής σε διαιτησία.  


ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
ΤΖΕΚΟΣ ΘΩΜΑΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου - Σπαστική Κολίτιδα

Αντιμετωπίζωντας τη Δυσκοιλιότητα